• Blog Stats

  • 22.347 hits

Emigreren naar Noorwegen

Hallo mag ik mezelf even voorstellen , ik ben een brave huisvader van 31 jaar . Mijn vrouw en 3 kinderen van 9 , 4 en 1 hebben voor een aantal maanden in Noorwegen gewoond.

Ik start deze blog op om mensen te behoeden voor de fout die wij hebben gemaakt , namelijk emigreren naar Noorwegen .

Het is een prachtig land maar naast het extreme nationalisme zijn er nog wel meer valkuilen . Het internet loopt over van projecten vooral bestuurd vanuit Nederland .

Ik ga mijn verhaal beginnen bij begin December 2008 , ik en mijn vrouw werkten voltijds en waren de sleur en de natuuronvriendelijke omgeving beu. We zijn toen op het internet gaan kijken wat onze mogelijkheden waren om ergens anders een nieuw leven op te bouwen . Toen hebben we al snel Noorwegen ontdekt we hebben toen na veel gesprekken met de projectleider besloten om een reis naar Noorwegen te doen. Mogelijkheden genoeg , zei de gladde nederlander . We zouden vrijwel direct werk krijgen ik en mijn vrouw .

De reis was in maart , en ze was schitterend we hadden een bezoek gedaan aan de school ( waar mijn vrouw kon werken) en op het net had hij een heleboel mogelijke jobs voor mij klaar staan. Was het niet dat hij gesteund en tewerkgesteld was door het plaatselijke gemeentebestuur had ik mss mijn twijfels gehad. Maar ook 2 leden van het gemeentebestuur waren aanwezig met veel beloftes waaronder zelfs een goedkope en knappe woonst.

Na 14 dagen wij gelukkig en tevreden terug naar huis nu konden we onze plannen verder uitwerken , we moesten bijna niets doen want onze contactpersoon de projectleider ging alles tot in de puntjes voorbereiden.

Thuisgekomen hebben we vrijwel direct ons huis te koop gezet , en ja dit was vrijsnel verkocht daar het een goede woonst was. Toen was het wachten op onze verhuisdatum , ondertussen alle papierwerk in orde brengen en spullen beginnen inpakken.

In de zomer  zijn we verhuisd naar Noorwegen , daar aangekomen zijn we onmiddelijk gestart met de taalcursus die normaal 12 uur per week was maar teruggeschroefd werd naar slechts 6 uur waar maar 4 uurtjes les gegeven werd. Daar begon het al . De leraar was ook helemaal niet bekwaam , mijn vrouw heeft dan alles zelf geleerd aan mij en haarzelf. De leraar was niet toevallig de echtgenoot van een gemeenteraadslid. En door die 6 uur kon het project weer wat geld uitsparen.

Al snel werd ons gevraagd of we het huis wilden kopen , ik stond stomverbaasd er was namelijk afgesproken dat we eerst gingen huren . En ook de prijs wat omhooggegaan wat ook zogezegd zeker niet ging gebeuren want het was gemeentelijk eigendom. Later ben ik dan tewetengekomen dat de projectleider ook de plaatselijke immo doet.

Op gebied van werk was er ons beloofd dat mijn vrouw deeltijds aan de slag kon op de school , na 2 maanden kon ze slechts 4 uren per week op de school werken als invalster. Ikzelf zou aan de slag kunnen in de bosbouw en een eigen bedrijf starten als binnenhuisdeccorateur. De bosbouw werd niets en een eigen zaak was op deze plaats na eigen onderzoek niet rendabel . Daar stonden we dan belogen en bedrogen .

Ik heb dan een rustpauze genomen en enig onderzoek  gedaan , gaan praten met het  plaatselijk tewekstellingsbureau NAV genaamd , de persoon die er werkte was erg geschrokken toen hij merkte dat ik deze korte tijd reeds Noors kon spreken , mijn motivatie was erg hoog en ik studeerde 8 uur per dag. Toen ik hem vroeg of er werkmogelijkheden voor mij waren fronste hij de wengbrauwen en ging met mijn gegevens een tijdje aan de slag via pc en telefoon. Na een 45 minuten kwam hij terug met de toffe mededeling dat ik het niet mee had want met een niet scandinavische achternaam is het moeilijk om aan een vaste job te geraken.   Ik was ten einde raad …

Mijn vrouw heeft toen de knoop doorgehakt we zouden terugkeren en het nog een maand de kans geven.

Deze laatste maand was zwaar en vervelend elke dag zocht ik naar werk maar vond ik niets .

Er waren ook nog andere gezinnen in deze gemeente van diverse nationaliteiten in dezelfde situatie.

Zo was er bvb een bootbouwer en lasser zonder werk , een loodgieter met 15 jaar vakervaring zonder werk deze personen hadden hun job in hun thuisland opgegeven en hun huis verkocht !! De bootbouwer en lasser zaten er al voor meer dan 1 jaar .

Waarom zij op deze plaats blijven is voor mij echter een raadsel , wel weet ik dat ze veel geloof  hebben in de projectleiders en hun aanhang en er een vriendschapsband mee hadden opgebouwd . De loodgieter ging zelfs GRATIS bij de projectleider aan huis werken??

Er waren tijdens ons verblijf in het projectgemeente ook een aantal bezoeken van oa belgische en Nederlandse mensen , het was ziekmakend om te zien hoe heel het toneel dat er gespeeld werd weer op gang kwam . Bvb op de school was iedereen plotseling overdreven vriendelijk en speelde wel duidelijk een rolletje om de boel zo aantrekelijk mogelijk te maken eens de bezoekers weg kwam er weer de kilte en afstandelijkheid boven.

tot later….wordt vervolgd

Deze blog zal regelmatig aangepast worden ..

Heb je vragen mail ze naar mij !

Advertentie

4 Reacties

 1. Beste man ,

  kan je mij je mail sturen aub ,,,

  ik ben echt geschrokken van je verhaal wat je allemaal hebt meegamaakt ,,,, zo ga je toch niet met mensen

  om…De projectleiders verdienen dikke stapels geld…

  aydin-europe@hotmail.com

  • Stel hier uw vragen maar ik blijf om mijn reden liever anoniem…i

  • Heb u gezien een andere site , ik kan u alleen aanraden als u in loondienst wil werken om OP VOORHAND een arbeidscontract te hebben anders doe het niet ! Ze willen alleen mensen met geld om te investeren in hun leeggelopen dorpen u zal daar goedkoop kunnen wonen ja . Maar u zal elke dag een km of 100 heen en weer naar uw werk kunnen rijden en dit over bevrozen wegen daar strooien ze niet met zout …. de wagens hebben dan wel spijkerbanden maar het is geen lol om dit te doen. Alsook winkels buurtwinkels zijn erg duur en grote winkels zoals kiwi en coop liggen niet in de buurt van de projectgemeentes.

   Als je nederland beu bent raad ik u te wachten tot de crisis voorbij is… en Noorwegen ja , mooi land maar lelijke mensen …wij zitten nu terug in de natuur tussen vriendelijke mensen een km of 450 zuidelijk van waar jij zit en ik heb werk ….wij zijn gelukkig nu scandi never again . Med venlig hilsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: